Zenit


Duritzans Zenit
f. 7 maj 2019
(bilden är från valptiden)

Pappa: Tornaslättens Zeb Mamma: Jeanne d’Arc Joyau van de Kloostertuin
I verkligheten är föräldrarna lika stora

Min tanke från början var att någon av de två större tikarna skulle bli mitt val. Men något i Zenits temperament talade till mig och eftersom jag väljer valp med hjärtat så blev det hon som stannade.
När Janet var här tyckte hon från början att jag borde valt antingen Zelma eller Zoom, men efter ett par dagar såg hon varför jag valt Zenit och instämde i att det var hon som var ”min” tik.

Förklaringen är enkel. När jag behövde en ny stamtik frågade Janet mig vilken jag skulle välja om jag måste välja mellan Crème och Elle. Jag svarade att för avel var det Crème och därför fick Crème en extra kull. När jag skulle välja en av de två tikarna i kullen valde jag Jeanne – även det ett val från hjärtat. Som vuxna är Jade-Mire mer lik sin pappa medan Jeanne är en kopia av sin mamma (bara litet bättre!) men det såg jag inte från början. Nu när Zenit börjar ta form har hon ett extranamn som Janet gav henne: ”Copy-copy-Crème” hon blir mer och mer lik sin mamma och sin mormor!

Med detta sagt vågar jag säga att detta nog är den bästa kull jag fått hittills. Att den dessutom har en litet udda stamtavla gör inte det hela sämre. Här testade jag hela kullen för genetisk variation och fann att det var en betydande spridning av generna. Att syskon kan vara olika är ingen nyhet, men att det var så stor genetisk variation inom kullen var jag inte beredd på – spännande! Jag ser fram emot att få se vad det blir inte bara av Zenit utan av hela kullen och hoppas att kunna hålla kontakten med alla valparna framöver.