Andra Zeb-kullen f. 20200202 (palindromdatumet)


Nr 2

Pappa är åter Tornaslättens Zeb. Mer om honom kan du läsa på Zeb-kullen. Bilden får ändå vara med även här.

Bettan är en ganska liten tik – men naggande god. Efter en omtumlande valpning där hon födde sju valpar på 1½ timme (!) ville hon först inte veta av valparna. Dels var hon nog rätt chockad (jag var själv stressad och hade svårt att hänga med i tempot) dels var några valpar inte livsdugliga. Jag reagerade på att när de skulle äta var det några som fick mjölk i mungiporna. Men sedan trillade polletten och hon blev en bra mamma för de fyra som var kvar. Ffg hade jag fler valpar tingade redan innan de var födda än valpar som överlevde första dygnet – känns konstigt.

Eftersom min fotograf inte kunde vara med finns det inga bilder från första början. Men under de drygt tre veckor som gått har dels jag själv, dels min hovfotograf Nina Martinsson tagit en del bilder. Så jag ska försöka jobba litet med berättelsen om deras första tid i livet – när jag kan stjäla mig tid till det.

23 februari när de var precis 3 veckor gjorde vi ett besök hos min hovfotograf. Det går ju inte att vara utan bilder hur länge som helst 🙂

På väg ut ur transporten

Bettan putsar sina små när de kommit ur buren & ut i gräset.

Så kom de ut alla fyra

Ska det här vara kul?

Nåja man kan ju ha picknick

Det är nytt inne också!

Yippee – mjölkbaren är öppen

Mattegos är alltid mysigt

Får man vara hur söt som helst?
Jadå!

Kenzo iakttog fascinerat de nya varelserna – men på säkert avstånd

Tyvärr visade det sig så småningom att en av de överlevande valparna också hade ett fel i käkarna. Zack – de stubbade hanen – har ett kraftigt överbett ? Dubbelt tråkigt då planen var att han skulle kunna bli en förstärkning för aveln i våra nordligaste delar.
Men han blir förhoppningsvis en mysig familjehund. Han är iaf en väldigt kelen kille ?

Zeus – den svansade hanen – var tänkt för export. Hur det går med det är ovisst nu när gränser är stängda pga COVID-19. Men det finns ett hem i Sverige som väntar om det inte fungerar med resa inom rimlig tid. Och i så fall har jag lovat att den tilltänkta köparen får första tjing på en hane i nästa kull.

Zanna – den svansade tiken – som är mycket feminin kommer att bo i närheten. Hennes familj har varit och hälsat på ett par gånger. Det är härligt när valparna hamnar så att jag har chans att få träffa dem ibland!

Till sist Zara Zentha – en rejäl tik med kort stubb som ska flytta till Lycksele. Familjen Schön har förlorat sina två gamla tikar och har nu ”bara” Brisa kvar. Så jag lovade att de skulle få första tjing på en tik ur denna kull som tack för att jag fick låna Brisa till Lyckselekullen. Även för Zentha är det ovisst när hon kan flytta, men i det fallet är det iaf bara ett lands regler att ta hänsyn till.