Tjuvkullen f. 5 januari 2013


Pappa: Duritzans Vergilius (Ville)

Mamma: Lill-Tegens Tuva Tusensköna (även mamma till Ville)

Då denna kull blivit till genom en tjuvparning fick valparna tjuv-/banditnamn. Det dröjde ju också ganska länge innan jag visste vem som var far till dem.

Juvelen i Duritzans kennel – Tuva – vägrar att inse att hon inte längre är ung. Hon gillar herrar och hon gillar barn. Så när hon insåg att matte bestämt att hon inte längre skulle ha fler valpar hittade hon sin egen lösning. Hon valde ett tyst löp. Därmed lurade hon sin matte totalt eftersom matte var van vid att det märks väl när Tuva löper. Hon hade tydligen invigt herrarna i sina planer för de visade inte något speciellt intresse för henne vilket kunde ha fått matte att reagera. Nej då, de gömde sin hemlighet väl. 

Ända tills det inte gick att missa att Tuva hade en väldigt rund mage.
Det var bara för matte att acceptera fait accompli – Tuva var dräktig, 9 år 4 månader ung eller gammal som matte tycker…  Som en riktig dam höll hon sig till sina rasfränder även om det begränsade urvalet till de hemmavarande herrarna.

Redan en vecka efter att ultraljudet avslöjat att det inte var någon skendräktighet var det dags för valparna att titta ut. Fyra pigga krabater utforskade utsidan av mammas mage tidig morgon den 5 januari. Eftersom kullen varken var planerad eller ens önskad av matte utan en tjuvparning Tuva hade ordnat till fick temat för kullen bli tjuvar/brottslingar. Att hitta bra svenska tjuvnamn till pojkarna gick lätt: Bildsköne Bengtsson, Lasse-Maja och Arsène Lupin (den siste en hälsning till Frankrike och Elle som bodde här i våras). Det var svårare med tiken, men till slut fastnade jag för Sjörövar-Jenny – en gestalt i Tolvskillingsoperan. Inte våldsverkare vilket varit viktigt vid namnvalen, visserligen inte heller svensk, men jag gillar Brecht och Sjörövar-Jennys sång är magnifik!

Så raska och fina som valparna är kan inte ens matte vara gramse länge trots Tuvas förräderi och Tuva älskar sina valpar och pysslar om dem som om bara de fanns i världen.

Med kullnamnet “Tjuv”……får jag vara mycket försiktig  . Också med att hitta goda hem för dem så om du vill veta mer om kullen är du välkommen att ringa eller maila mig. Som matte vill jag lära känna familjerna eftersom Duritzan-valpar alltid kommer att förbli mina valpar oavsett var de bor och hur gamla de är.

Valparna har blivit två veckor.

Barngrinden

Tuva började redan förra veckan hoppa över de barngrindar jag satt upp för att hon och valparna skulle få lugn och ro den första tiden. Dräktigheten och operationen tycks lyckligtvis inte ha farit illa med henne.

Släktmöte

De andra hundarna får ibland lov att bekanta sig med småttingarna.

Vägningen är inte så kul tycker Sjörövar-Jenny och försöker klättra ur lådan på vågen. De andra är mer fogliga – åtminstone idag…

Valparna tre veckor

 De traskar nu omkring på benen alla fyra. I veckan som gick klippte jag klorna på dem – inte helt lätt eftersom de vill sprattla och gå när de är vakna. Och när jag tar upp dem vaknar de och vill utforska de nya dofterna.
Litet olikheter i personlighet kan nu märkas, men det blir tydligare under de följande veckorna. De har också blivit avmaskade första gången – så sött med rosa Welpan runt munnen :-).

Ibland kommer inkomsterna bakifrån samtidigt som utgifterna tas om hand framtill.

Valparna fyra veckor

De rör sig nu mycket utanför lådan. Jag har bytt till en ny fin låda som jag fått av Schöns hundar

Valparna har också kommit underfund med att det är mysigare att gå ur lådan och kissa på trasmattan jag lagt framför lådan. Så håller de lådan ren och fin att sova i

Tänderna kommer också och de ”dödar” både leksaker och filten. Biter de för hårt i fingrarna gnäller jag litet så slutar de – tänker en stund och fortsätter sedan försiktigare. Bengtsson är nu den mest äventyrlige av dem. Lasse-Maja är en smula sävlig, men så har han ju större tyngd att släpa på. Arsène och Jenny är mer mitt emellan.

Riktigt livliga brottningsmatcher blir det ibland och då händer det att halsbanden jag satt på dem åker av.


Välling var inte deras favorit så jag provade med laktosfri crème fraiche. Se det passade herrskapet! Förutom valpgnällandet behärskar de både skall och ylande.

Valparna fem veckor

Valparna har bestämt sig för att om de ska vara instängda ska jag också vara det, tillsammans med dem. Så det går inte att ställa fram mat åt dem och passa på att gå ut med de stora medan de små äter.

De har också börjat vistas ute korta stunder i snön och kylan. De tycker att snön är kul, men de tycker att det är onödigt kallt ute. Det hindrar inte att så fort de stora ska ut gäller det att bromsa de små om inte de också ska ut.

5 Arsene o Jenny i snö 1 S red
5 Mot värmen Red S

    
En dag hittade jag inte Jenny när jag skulle ta in dem. Hon var helt osynlig så jag kallade på henne. Då svarade hon! Hon hade gått ett par steg ner i trappan mot källaren och visste inte hur hon skulle komma upp igen.
När det är mörkt ute vill jag inte att valparna ska ut – de är svåra nog ändå att hitta ute. Alla har nu full fart även i snön och de har börjat utforska tekniken att gå i en trappa.

Vi har också varit hos veterinären för att chippa dem och ta blodprov på valparna, Tuva och HD. Ville ska lämna blodprov i veckan som kommer. Så får vi se hur lång tid det tar innan jag får besked i ”faderskapsärendet”. Det var inte lätt att få blod från de små – inte gillade de att bli stuckna. Inte heller att vara stilla under provtagningen – benen var fulla av spring och allt måste utforskas.

Under veckan har jag serverat en mix av blötlagt valpfoder, nötfärs och crème fraiche. De senaste dagarna även torrt valpfoder som uppskattas både som mat och som leksak.


Grabbarna är mest intresserade av maten. Jenny säger ”Lek med mig mamma”!

Valparna sju veckor

De tillbringar mer och mer tid ute och har redan börjar ”sprätta” när de har uträttat sina behov 
Dessutom har vi haft både två- och fyrbenta besökare vilket valparna tyckte var spännande.
Först kom Birgitta Schön och hennes dotter Nina M med sina sex hundar. De flesta bilderna från dessa veckor är tagna av Nina.


Ett stort gäng bekantar sig med varandra.

Mitt under leken fick det bli ”flygande tankning” under Illonas överinseende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sedan var de trötta och sov gott medan vi fikade.

Så kom min mellandotter, Johanna, med sina två barn och en nyinskaffad hund. Här med Jenny i famnen.

De börjar visa mer av sina särdrag.

Bengtsson har en otrolig motor och tycks kunna hålla igång i evighet. Han är också enormt sällskaplig.

Lasse-Maja går sina egna vägar och även om han har födgeni är han relativt stillsam.

Arsène är en livlig gosse med gott humör.


Jenny är ett litet kvicksilver som gillar att bli gosad med.

Valparna åtta veckor

De är nu vaccinerade och passade på att gosa med klinikpersonalen – inte minst vår vet. som Jenny har flörtat in sig med…
Normalt sett skulle de nu vara i beredskap för flytt, men då jag ännu inte fått besked från SLU om vem som är pappa till vem avvaktar jag med att anmäla dem som säljklara. Alla papper ska vara i ordning först.

I det härliga vädret trivs både hundarna och jag. Men valparna har upptäckt möjligheten att ge sig av utanför tomten så jag har satt upp en valphage i snön med stöd av diverse saker, bl.a. en kasserad soffa

Valparna nio veckor

 De har utvecklat tydliga personligheter. Denna uppdatering ägnas åt en presentation av deras egenarter.

Bengtsson

Är en sällskapssjuk krabat som kommer fram och tittar uppfordrande på mig och om det inte räcker skäller han för att få min uppmärksamhet. Han hänger gärna i byxbenet tills jag säger till honom att det är mina byxor. Då släpper han.

Lasse-Maja

Är en liten filosof. Han kan lämna de andra och bara sitta och titta sig omkring. Vill han sedan leka med någon så dyker han på den hunden och sedan är det full rulle. Lasse.Maja älskar att sitta i famnen och gosa.

Arsène

En rejäl kille som påminner litet om Bengtsson men inte är lika påflugen. Han har en bra balans mellan livlighet och lugn.

Jenny

Är en riktig liten etterbigga. Om hon har lust att leka dyker hon på någon av de andra hundarna som en torped. Inte heller räds hon att ta en brottningsmatch med t.ex. Vaira. Jenny kommer nog att bli en ganska liten tik.

Alla valparna är duktiga på att komma när jag kallar. De förstår när jag säger till dem att de inte får göra något. De vet när vi ska gå in och väntar sig en godis i belöning när de passerat tröskeln. De blir SÅ lyckliga när de får gå ut. Och de älskar när jag sitter på golvet och leker med dem.

Tretton veckor

DNA-analysen tog tid. Det var ju så mycket som var lika eftersom de tänkbara hanarna var son resp. dotterson till Tuva  . Så småningom stod det klart att det var Ville som var den skyldige. Bra så till vida som att han är den bättre av dem. Illa eftersom han var närmast släkt. OM man har avelstankar bör man tänka både en och två gånger eftersom man då absolut bör undvika hundar som har samma förfäder som dessa.

Valparna är nu SKK-registrerade, vaccinerade och de gladaste valpar man kan tänka sig. Nu när allt det formella är ordnat är valparna till salu för rätt köpare. De kommer att bli fantastiska familjehundar och har energi och hörsamhet att kunna bli bra tävlingshundar om man är intresserad av sådant. Helst ser jag att de inte hamnar alltför långt härifrån eftersom jag gärna vill behålla kontakten med dem och deras ägare. Men rätt hem för hunden är det viktigaste.