Stubbekullen f. 30 maj 2017


Pappan ger tema för valparnas namn men här fick jag använda hans tilltalsnamn – Stubbe. Valparna fick namn efter de latinska namnen på olika trädfamiljer.

Pappa: Jaxonville X-Tempore Vaan Mamma: Jeanne d’Arc Joyaux v/d Kloostertuin

Redan 2 maj syntes dräktigheten mycket tydligt.

24 maj med ett midjemått på 70 cm!

31/5   Väntan är över. Igår föddes valparna. Kl 03 väckte Jeanne mig och skulle ut. Sedan kröp hon under mitt täcke och kort efter blev jag sjöblöt – då gick vattnet. Bytte till torra kläder och hon och jag gick ut i köket. Kl 04.55 föddes den första valpen och 25 minuter senare kom nr 2. Sedan gav hon mig tid för en kopp kaffe, mycket uppskattat ! Kl 06.15 var det dags för nästa och 20 minuter senare kom nr 4. Bara 10 minuter senare poppade nr 5 ut och kl 07.00 föddes den sista. Med tanke på hur stor Jeanne hade varit var jag förvånad – och tacksam – över att det inte var fler.

Vid  10-tiden kom Nina och hjälpte mig med fotograferandet. Jag är dålig på det… Nedan presenteras valparna med foto och beskrivning. De har redan fått en del av det officiella namnet, det namn de blivande ägarna väljer kan läggas till senare. För mig är de individer och jag kan inte tänka på dem som “nr X” – de måste få namn redan som nyfödda!

I födelseordning:
Tilia – tik: 250 g  Liten vit fläck fram, 2 vita tår på båda framtassarna, 4 resp. 3 vita tår bak (hö-vä) Tilia = lind
Acer – hane: 200 g  Minimal vit strimma fram, 1 vit tå hö fram & bak, 3 vita tår vä bak. Stubbsvans Acer = lönn
Pinus – hane: 250 g  Vit haklapp, 4 vita tår på båda fram, 3 resp. 4 vita tår bak (hö-vä) Pinus = tall
Salix – tik: 180 g  Vit bröstlapp, 2 vita tår vä fram, 3 resp. 2 vita tår bak (hö-vä), vita byxor Salix = sälg
Populus – hane: 190 g  Liten vit bröstlapp, 2 vita tår vä fram och båda bak Populus = poppel/asp
Betula – tik: 230 g  Liten bröstlapp, inga vita tår Betula = björk

Jeanne har tydligen gott om mjölk
En vecka har de blivit och Jeanne är stolt över sina valpar.
HD hjälper till med att putsa valparna
Efter väl utfört arbete är det gott att få ta en runda på tomten .
Två som älskar varandra.

17 Juni
De har fått katthalsband så att jag genast ska kunna se vem som är vem.  Nina har varit och fotograferat. Litet trångt när alla ska få en spene.
Vi vuxna kopplar av en stund.

18 Juni
Idag fick de smaka rå nötfärs. Det gillade alla och medan jag var upptagen med Pinus passade Betula på att förse sig själv direkt ur plastburken.

30 Juni
Nina har tagit nya bilder. Valparna växer och utvecklas. De har börjat smaka fler saker och utökar sin rörelseyta. De leker både med varandra och med sina leksaker – det var spännande när tunneln kom!

19 juli
Mycket har hänt i valparnas liv. De har utökat “sitt” område med ett rum till plus att de tillbringar delar av dagar med fint väder ute i valphagen. Idag när vi var i valphagen flög en helikopter fram och tillbaka i området, men inte ens när den flög rakt över våra huvuden brydde de sig om den. De har träffat på dammsugaren på ganska nära håll – den var litet konstig så de gick inte fram till den men fick ingen panik över “monstret”. Min stora åkklippare gillade de inte när jag körde precis utanför valphagen, men i övrigt brydde de sig inte.

De har åkt bil! Sedan bar jag in dem till en utställningsbur jag ställt i veterinärens väntrum och där fick de vara i en halvtimme. Det var litet gny i början, men då det inte verkade vara några farligheter somnade de. Sedan togs de ut en i sänder, ställdes på bord och fick sina ID-chip. Tikarna blev dessutom topsade för DNA-test. Inte heller detta bekymrade dem!

De har presenterats för en annan västgötaspets – Lycke från min fjolårskull. Det var mäkta populärt.  

20 Juni
Alla utom Acer har nu passerat 1 kg. De börjar också få tänder och har genomgått sin första pedikyr. Dagtid har de tillgång till hela köket men håller sig mest på täcket jag lagt framför lådan. Där halkar de nämligen inte som på golvet. Nätterna får de tillbringa i lådan så att Jeanne kan gå och titta till dem vid behov utan att jag riskerar att valparna ger sig ut där jag inte hittar dem. 

21 Juni
Idag fick de smaka crème fraiche. De tyckte det var gott och visade att de inte bara kan suga utan även slicka – allt för att få extra godsaker 

3 augusti   Idag kom svaren från DNA-testen. Tilia har dubbla anlag för västgötaspetsretinopati. Salix är bärare dvs har ett anlag medan Betula är fri. Inte mycket att orda om då det ytterst sällan som hundarna får synproblem – och det då kan vara ett antal olika orsaker. Men då det skapats en halv-hysteri tyckte jag det kunde vara bra att veta hur det låg till med min tik. Och då de topsades hade jag ännu inte bestämt vilken jag skulle behålla. 

4 augusti   Första valpen lämnar boet. Lisa kom och hämtade Tilia som kommer att bo i Molkom, Värmland. Ganska passande eftersom det var i Värmland jag först stiftade bekantskap med rasen. Hon kommer att få ett jättebra hem och jag önskar er mycket glädje tillsammans med henne.

29 augusti flyttade valp nr 2 – Pinus. Lars & Eva som nyligen förlorat sin förra västgötaspets (från Heds kennel) kom och hämtade honom. De bor strax hitom Borås så det är en bit emellan. Enligt rapport dagen efter har allt gått bra och han sköter sig. Det är så gott att få höra från de utflyttade!

Dagen efter att Pinus flyttat kom ett par för att titta innan de bestämde sig. Och några dagar senare ringde de och hade bestämt sig för att de ville ha Populus.

6 september  fick min Bettan och de båda som ska flytta utomlands rabiesvaccinationen och Poppe blev besiktigad. Dagen efter kom Bo och Majlis och hämtade honom. Även Poppe gick raskt in i sitt nya hem.

Här hemma börjar det kännas tomt med bara en vuxen hund och tre valpar…  Å andra sidan kan jag ta ut alla hundarna lösa på hela tomten och ha uppsikt över dem. Det gillades både av valparna och av mig som kunde se gänget springa och leka över litet större ytor än bara valphagen.

Några turer till Tingsryd där valparna fått gå i koppel på Börjes Torg och gå med in i hästshoppen har vi också hunnit med. Alla valparna har varit med vid något tillfälle och de tre kvarvarande flera gånger. Dessutom var vi med på västgötaspetsträffen på Storegård 17 september. Det var ett riktigt äventyr. Först 2½ timme i bilen på väg dit. Så 2 timmar bland över 60 andra hundar – bl.a. en från fjolårskullen  Och det mullrade av åska vilket inte bekymrade valparna ett dugg.

Nästa anhalt var ett besök hos en av mina tidigare valpköpare. Där fick valparna vara ute på gården med tanke på att de inte är rumsrena ännu. Men de växlade mellan att leka och att vila medan jag blev utspisad och klippte klor. Efter en trevlig pratstund återvände vi till bilen för resan hem. Vi var rätt trötta allihop när vi kom hem.

Vi önskar alla valparna och deras ägare lycka till framöver