Zebkullen f. 7 maj 2019

Jag har som vana att låta pappans namn ge tema för valparnas namn. OM det blivit två hanar och tre tikar hade det blivit familjen Macahan. Men nu blev det fyra av vardera könet. Att hitta åtta namn som började på Zeb klarade jag inte – så jag fick acceptera att namnen börjar på Z.
Några av de namn som jag valt har bytts före registreringen. Några andra har fått andra tilltalsnamn än vad som står på SKK.

Tornaslättens Zeb – kullens pappa. Han var en av de hundar jag beskrev vid min allra första egenhändiga beskrivning och både Barbro Carlsson som kontrollerade min beskrivning och jag blev mycket förtjusta i denna både snygga och trevliga hane. Vi förordade att han skulle sättas på täckhundslistan – och där har han stått länge oanvänd. När sedan Annethe på Lejondalens använde honom hittade jag en bättre bild och insåg att jag faktiskt hade gjort rätt när jag lovprisade honom. Den första bilden gjorde honom inte alls rättvisa, men det är svårt att få bra bilder ensam! När jag så hade honom hemma hos mig fick jag tillfälle att lära känna honom mer. Och hans temperament är helt fantastiskt!

Min egen Jeanne d’Arc Joyaux v/d Kloostertuin går inte heller av för hackor. En underbar tik med ett underbart temperament. Dessutom valpar hon lätt och är en god mor. Detta är hennes andra och därmed sista kull. Min uppfattning är att varken tikar eller hanar bör ha många avkommor med tanke på att de då kan får för stor dominans i aveln. Ju fler olika hundar som ger en eller två kullar desto större chans har vi att behålla rasen frisk. Jag försöker leva som jag lär och därmed går Jeanne i och med denna kull i pension från avel.

15:47 var det dags för första valpen – en liten tik som letade mat överallt utom där den fanns. Noll koll – så hon fick heta Zero (när jag bestämt att hon ska stanna fick hon byta namn till Zenit). Nästa var en hane med en stump till svans och han fick namnet Ztumpe. Så kom en stubbad hane – Ztubby. Därefter kom två tikar i sträck – Zoom och Zelma. Så blev det en hane till med en stump till svans Och han fick namnet Zebzzon. Då var klockan 17:31.
Jeanne lade sig tillrätta med sina valpar och både jag och min ”sekreterare” Birgitta Almqvist var glada att allt gått så bra. Vi började varva ned och pratade om hur namnen inte blev vad jag tänkt från början utan kom när valparna kom. Jag klarar inte att kalla valparna nummer ett osv. De är individer och har rätt till egna namn och det brukar de få i stort sett direkt när de föds. När vi tittade till valparna en kvart i elva på kvällen var det blött i valplådan. Så sade Birgitta det är sju valpar; nej sade jag det är sex. Nej sade Birgitta – du har en valp och det är sex i lådan. Givetvis hade hon räknat rätt – jag hade inte räknat på nytt. Den hanen var klart mindre än de första sex så han fick heta Zkrutten. Vi hann inte mycket mer än att inspektera honom så kom en lika liten tik – det var den sista Zlatten.

Nu när de är en vecka är de rejäla valpar. Alla utom Zlatten. Hon är livlig och energisk men har svårt att ta sig fram till en spene med sju stycken mycket större syskon så jag stödmatar henne och sedan pluggar jag in henne på en av de bättre spenarna emellanåt. Hon ökar i vikt om än sakta och kommer troligen ifatt sina syskon med tiden.

18 maj
Äntligen har Zlatten nått den vikt som de andra föddes med. Än finns det hopp!
Nu börjar det skönjas springor till ögon, någon har fått upp ögonen helt. De kavar omkring mer i lådan och pratar också mer. Däremot har de ännu inte visat så mycket personlighet att jag kunnat välja vilken av tikarna som ska stanna. Men de är ju faktiskt inte ens två veckor så jag har tid på mig.
Min dator har bestämt sig för att inte acceptera min mobil så det är litet bökigt att få in några bilder, men jag jobbar på det.
Vid valpningen fotade Birgitta Almquist. Sedan gav jag upp och köpte en liten kamera. Så nu ska det bara vara energi att fota och sedan uppdatera. Litet är gjort idag (24/5).

Första valpen på väg ut.

Och nu är den ute med moderkaka och allt.

Jeanne inspekterar sin valp.

Zenit – tik, förstfödd med vita framtassar och liten strimbläs.
Kommer att stanna här.

Zkrutten – siste hanen, långsvansad.
Ganska liten när han föddes men bara ett dygn senare var han ifatt de andra.

Alla sover middag, var och en i sin stil.
Lägg märke till lilla Zlatten den sist födda. Hon var knappt hälften så stor som syskonen när hon föddes. Hon är fortfarande liten men full av energi.

Idag (24/5) fick jag sätta dit förhöjningen av framsidan. Två gånger har en valp klättrat ut.
Pallen framför är just nu till för att underlätta för Jeanne att hoppa in.
Senare kommer den att hjälpa valparna både på vägen ner och när de ska tillbaka in i lådan.
Valparna brukar också tycka om att krypa in under pallen.

De börjar gå i stället för att kravla – åtminstone ibland. Och de leker med varandra när de alla är pigga och vakna.

31 maj Det har hänt mycket sedan sist. De har varit på Nybro djurklinik där de blivit chipmärkta och svabbprover tagna för att AHT ska tala om läget vad gäller den ”katastrofala” västgötaspetsretinopatin (som kanske borde heta -anomalin). De har fått lämna lådan för utflykter på täcken utlagda på köksgolvet så att de inte ska halka. Och de har får smaka annan mat än mammas hemmagjorda. Grekisk yoghurt var mycket gott blev deras omdöme. De är observanta på när någon rör sig i närheten och på våra röster. Tidigare var de mest söta, nu börjar den roliga tiden 🙂

2 juni Första gången i valphagen.

Vår Nationaldag 6/6 tog Connie Kisselhegn bilder på valparna.

Första gången de serveras inblandat torrfoder.

Zenit

Blir kvar hos Duritzans.

Ztumpe

Flyttar till Grästorp och ska kallas Ville.

Ztubby

Ska bo i Hörby och kommer att kallas Zorro.

Zoom

Ska flytta till farfars matte & husse. Tilltalsnamn Bonny.

Zelma

Kommer att flytta till Danmark.

Zebzzon

Kommer att bo närmast oss då han ska bo i Svängsta.

Zkrutten

Den svansade hanen som får vänta med flytt till hans huvud fått rätt position.
Han flyttar till Fårbo.

Zlatten

Den minsta lilla tösen. Pigg och tuff – ska flytta till Stockholm. Tilltalsnamn Astrid.

Lunch i valphagen – tredje gången de tillbringar en längre stund där.
Hela gänget i valplådan för sista gången. Numer är de fria i hela köket.

Några bilder från Ninas besök 7 juni

16 juni Det händer saker fortare än jag hinner uppdatera. Numer får de litet godis av mamma ett par gånger om dagen. Deras mat består nu av uppblött torrfoder från HallaFoder något som satt fart på växandet.
De har blivit avmaskade två gånger med Welpan och får en sista avmaskning innan de flyttar (inte för att jag sett tecken på mask, men det står att man bör göra det). De är nu registrerade i SKK.
På måndag ska vi åka till Nybro igen – nya DNA-test. Nu för att bidra till kunskap om den genetiska variationen i rasen. Alla valpar (utom Zlatten) har fått flyttdatum.
De har kommit i ”piraya-åldern” vilket innebär att det går hål på matte då och då när de inte vet hur hårt de kan ta i fingrarna/bita innan matte skriker. Men det är en underbar lyx att få sitta på golvet/gräset och leka med valparna och veta att det faktiskt är det viktigaste just nu.

6 juli Nu är de ute i valphagen hela dagarna om det är hyfsat väder. Där far de runt och busar tills de slocknar som lampor. Där har de även mat och vatten under dagen. Till kvällen bär jag in dem. Att gå in i valphagen utan hjälp är nu omöjligt. De är snabba som vinden och innan jag har hunnit få in en fot är halva gänget utanför hagen så jag får stänga grinden och lyfta in rymlingarna. Men om någon annan avleder dem går det bra att slinka in.
De har gått i koppel och fixat det bra. Men besök i Tingsryd som jag brukar göra har (iaf hittills) varit för omständigt.

9 juli Fotograferingsdag. Jag är kass som fotograf och att få ordning på valparna själv låter sig inte göras. Men med goda medhjälpare – i detta fall Per-Olof Schön som lyfte ut och tog emot valparna och Birgitta Schön som tog bilderna – blev det iaf bilder. Med en bättre ”handler” hade det blivit ännu bättre resultat, men uppställning har aldrig varit min starka sida…
Låt mig därmed presentera Zebkullen 9 veckor idag <3

Zenit

Ztumpe/Ville

Ztubby/Zorro

Zoom/Bonny

Zelma

Zebzzon

Zkrutten

Zlatten/Astrid

Gänget roar sig i valphagen

Och när de kom in för kvällen fick de sin sista avmaskning.