Ville


Duritzans Vergilius
f. 11 aug. 2006
d. 2 juni 2018

Ville är den förstfödda av syskonen i Divina Comedia-kullen. Han har gått på kurs tillsammans med Bea och fått ”allmänlydnadspasset”. Han  har också ställts ut några gånger, MH- och vallanlagstestad är han också.

Ville älskar att gå runt agilitybanan – ibland låter jag honom ta några hinder som belöning för väl utfört arbete med lydnadsträningen. Redan på väg mot den delen av hagen hoppar han högt i luften av ren glädje! Han är också mycket lättfostrad och är därmed en mycket lätt hund att ha. Han är lyhörd och arbetsvillig men kan även koppla av dessemellan. Här hemma går han under ytterligare ett namn när han plöjer sig väg fram över allt och alla. Då heter han oftast Torpeden.

När han var valp fick jag ge de de andra hundarna egna matskålar för att inte Ville skulle sno åt sig all maten, men numer gör han sig ingen överdriven brådska – utom när det gäller ”grovdisken” efter våra måltider.

Hans tålamod med lillasystern Lyra är fantastiskt. Man kunde tro att han är utbildad ”lek-farbror”!

Han är otroligt tillgiven och följer mig vart jag går. Ibland tror jag att han rentav är religiös, fast i hans värld är det jag som föreställer Gud och det förpliktigar! När vi lägger oss vill han ligga mellan våra kuddar, gärna med nosen mot min axel.
Ville är helt enkelt en hund man blir otroligt glad av.

När tikarna löper brukar Ville vara hos sin moster Millan (Lill-Tegens Vega Vippmålla). Familjens yngsta dotter älskar Ville och han älskar henne lika mycket så jag behöver inte ha dåligt samvete för att jag ”överger” honom. Han sover t.o.m. i Carlas säng – utan konkurrens om utrymmet med andra hundar! Och han får långa promenader, något hans matte inte är så bra på…

Ville har fått ett extrajobb som han tycker är kul. Han har fått lära sig att dra en barnskrinda. Sommaren 2010 hade jag minsta barnbarnet här och tänkte prova sätta henne i kärran. Inte trodde jag att han skulle orka dra henne. Men det gjorde han med stor glädje. Det gick t.o.m. så fort att det inte gick att fånga med kameran utan han fick stanna för fotograferandet!

Ville har ganska mycket vakt i sig och när Rune dog tog han ett stort ansvar för att skydda mig från allt som kunde tänkas vara hotande. Jag hade också en känsla av att han skulle må bättre av att vara ensamhund. Att sätta ut annons kändes dock för riskabelt, men så fick jag höra att en f.d. uppfödare av västgötaspets ville ha en omplaceringshund ?  Jag ringde damen i fråga och vi enades om en dag då jag skulle komma dit så att hon och Ville skulle få bekanta sig. 
Vi enades om att han fick stanna på prov – att ha en hund man inte trivs med är inte bra för någon och även Ville skulle gilla att bo i sitt nya hem om det skulle kunna bli permanent. Det jag inte visste när jag lämnade honom var att han redan hunnit ställa till problem hemma. Han hade parat sin mamma och hon blev dräktig. INTE enligt mina planer, men man ser inte alltid allt…

Januari 2014
Han har nu varit i sitt nya hem sedan november 2012. Jag har hälsat på och sett hur bra han mår och är så glad över att rätt hem dök upp. För att säkerställa att inte Ville hamnar bland ”överblivet lösöre” om det skulle hända matte något kommer jag att kvarstå som delägare. Skulle den dagen komma när han inte längre kan vara i sitt nya hem ska han komma tillbaka till mig!

Ett par gånger har han varit tillbaka tillfälligt – när matte skulle opereras och när hon hade för svåra smärtor. Det har varit roligt att få låna honom men han visste var han hörde hemma och var glad att få komma tillbaka till sin matte.

Hösten 2017 blev han illa ormbiten i benet och fick vara inlagd i Läckeby tills han hämtat sig. När han sedan var här i februari 2018 såg jag att han hade åldrats mycket på kort tid. I juni 2018 fick jag ett telefonsamtal om att Ville var mycket dålig och de skulle köra till Läckeby. Jag körde också dit, men när jag kom fram var Ville redan död. Han fick sin plats en bit ifrån Bea så att deras mamma Tuva skulle få plats mellan dem. Och på hans grav planterade jag Finlands vita ros som ett tack till hans matte Solveig som kom från Finland.