Betula (Bettan)

Duritzans Betula
f. 30 maj 2017

Pappa: Jaxonville X-Tempore Vaan Mamma: Jeanne d’Arc Joyaux v/d Kloostertuin
(i verkligheten är Stubbe lika stor som Jeanne)

Redan när Stubbekullen föddes fick valparna sina namn. Av någon anledning sparade jag mitt favoritträd till den sista valpen. Jag väntade med att välja vilken jag skulle behålla men det höll i sig – det blev Bettan som fick stanna här.

Bettan är en mjuk och följsam tik, litet försiktig när hon ser okända saker men betydligt kaxigare när hon konstaterat att de inte verkar farliga. Hon var med mig till Frankrike när jag hälsade på hos Jeannes uppfödare. Vi var där i en månad och hann även med ett besök hos Duritzans Vaira som numer bor vid gränsen till Spanien. Den som brukar följa Facebook-gruppen Västgötaspets kan knappast undgå att vara bekant med Vaira 🙂
I början tyckte hon att picarderna som vaktar området hos kennel van de Kloostertuin var ruskiga, men efter ett par dagar lekte hon med de andra västgötarna utan att bry sig om de stora hundarna. Berger Picard är en storvuxen ras – även jag har en viss respekt för dem.

Liten blir stor – så även Bettan. Här hemma har hon varit underdog så att jag funderat på om hon kanske skulle må bättre tillsammans med mindre viljestarka hundar eller kanske rentav som ensamhund.

Men när det var dags för hennes första kull blev hon en helt annan hund. När hon väl fattat att de där små var hennes barn tog hon över och talade om för de andra att de skulle hålla sig undan från hennes små. Hennes öron är resta mycket oftare än tidigare, hon håller kvar blicken längre och har en helt ny självsäkerhet. Jag är så glad över denna förändring – nu vet jag att hon kan hävda sig och må bra tillsammans med mina andra hundar. Det är nu självklart att hon ska bo här med oss!